30.1.2013

Hammaslääkäripelko

Päätin tässä iltani ratoksi (yrittää) paneutua itselleni nyt hyvinkin ajankohtaiseen pelkotilaan, josta varmasti osa teistä lukijoistakin kärsii. Aiheena siis tänä iltana hammaslääkäripelko, tuleva hammashoito ja siihen mahdollinen preppaaminen (lähinnä keskittyen mun omiin tuntemuksiin)Ensin nyt vähän pohjustusta aiheeseen, plusterveys.fi -sivuston mukaan jopa puolet aikuisista kokee jonkinlaista hammaslääkäripelkoa. Pelolla on monia syitä, esimerkiksi aikaisemmat huonot kokemukset, jokin tietty instrumentti tai tukehtuminen. "Pelko voi olla niin ylitsepääsemätön, että hoitoon hakeudutaan vasta äärimmäisessä hädässä, jolloin hoitotoimenpiteet ovat paljon radikaalimpia, kuin normaalissa perushoidossa" (terve.fi)

Pelkotiloja on siis monella eri asteella, lievää pelkoa siitä, että toimenpiteet tuntuvat hieman epämukavilta, tai sitten ylitsepääsemätön pelko, joka ehkä yleisimmin johtuu edellisen hammaslääkärin tekemistä virheistä (kuulopuheiden perusteella oma päätelmä) Mun tapauksessa en koe omaavani ylitsepääsemätöntä pelkoa, toisaalta, hakeuduin itse hammashoitoon vasta akuutissa särkytilanteessa, vaikka tiedostin sen, etten ole hampaitani pitkään aikaan hoidattanut ja reikiäkin varmasti on vaikka muille jakaa (tervetuloa vaan hakemaan, jos joku niitä tahtoo)


Mun hammaslääkäripelolla ei kai oo sen kummempaa syytä, ehkä ensimmäisen kerran, hieman kovaotteinen lääkäri, paikattuaan puudutuksetta neljä reikää, aiheutti jonkinlaisen kammon.. Silti selviydyin vuosittaisiin (? en muista peruskoulusta ihan oikeesti mitään) koulun hammaslääkärikäynteihin. Voinkin tässä nyt sitten häpeäkseni myöntää, että viimeisen kerran olen hammaslääkärille suutani avannut vuonna 2007 ollessani ysiluokalla. hyi häpeä.

Yltiötraumaattisten kokemusten puuttumisesta huolimatta olen siis lykännyt hammaslääkäriin menoa aina tähän päivään asti. Ajanhan oon tosin jo saanut ja varannut aikaisemmin ja oon joskus jonossa kunnalliseen hammashoitoon, lähettävät kuulemma lapun.

Syy hammaslääkäriin menoon on tajuttomasti särkevä oikean puolen alaposkihammas, kai oikeammalta nimeltään viisaudenhammas, kun kerran ihan taaimmainen on kyseessä.

NYT SEURAA KUVAUS HAMPAAN VAIVASTA, JOS ÄLLÖTTÄÄ, ELÄ LUE varotinpahan ainaki.

Hammasta alkoi siis särkeä ylitsepääsemättömästi ennen joulua, särkylääkkeillä vaiva meni ohi, en tuntenut hampaassa kielellä mitään outoa kokeillessani, enkä peilistäkään katsoessa huomannut mitään outoa, kunnes viikko sitten kokeilin hammasta uudestaan kielellä ja se tuntui hassulta.. katsoin peilistä, ja totesin etten onneksi omaa taskulamppua että näkisin paremmin. Viikonloppuna kuitenkin uteliaisuuteni valloitti aivotoimintani ja käytin Samulin taskulamppua hampaan tutkimiseen, mikä virhe se olikaan. Mun silmään hammas näytti siltä, että hampaan kruunu puuttuis kokonaan ja hammas olis, ehkä kenties, syöpynyt. Viskasin taskulampun mäkeen ja menin peiton alle kauhuissani mököttämään...

nytsemeniohi..

Oon hyvin varma että hammas täytyy poistattaa. En usko, että juurihoito ratkaisee ongelmaa. Jos saan valita, onko teillä kokemuksia, kumpi on pahempaa, juurihoito vai hampaan poisto?

Pelkojen takia oon miettiny, joskohan saisin sedaation hammaslääkärissä, ainakin tän isomman toimenpiteen ajaksi. Jos teillä on siitä kokemuksia, niitä saa myös jakaa. (Sedaatio = kevytnukutus, lääkenukutus, mikäliene)
Pelkään siis montaakin asiaa hammaslääkäriin liittyen, pelkään ensisijaisesti koko toimenpidettä, pelkään saavani paniikkikohtauksen, koska pelkään, pelkään yleisestikin tukehtumista...

Rahaa tähän tulee menemään törkeesti aivan liikaa, enkä tiedä mistä rahoista mä sen oon maksamassa.. toivottavasti saan asiat haltuun jotenkin.

Tän tekstin ei oo tarkotus olla mitenkään selkee, hyvä tai asiallinen, yritin saada purettua ehkä vähän omia ajatukisia tänne, joskohan saisin itteni rauhottumaan. Aikaahan hammaslääkäriaikaan vielä on, mutta silti.
Aiheen loppuun vielä tällänen tosi hieno kuva, jonka löysin weheartit:istä hakusanalla dentist (josta muuten kaikki muutkin kuvat)


Huomenna meen ekaa päivää tutustumaan Nuorisoasiainkeskukseen työpaikkana, saas nähdä mitä saan tehtyä, kun niillä on siellä toinen harjoittelija tällähetkellä, joten mulla ei oo omaa työpistettä :D
Kolmen päivän koulujakso meni tosi hyvin, oon vähän ehtiny tutustuu jo ihmisiin ja törkeen hienoja persoonia siellä :D Pitäis keskittyä muutamaan kotona tehtävään duuniin, muttei nyt jaksa yhtään, toivottavasti saan korjattua unirytmin jossain vaiheessa älykkäks!

4 kommenttia:

 1. Kyllä ne korjaa aika kammottavassakin kunnossa olevia hampaita, mutta poistamisen ja juurihoidon ero onkin lähinnä se että poistolla se kirpaisee kerran, juurihoidettava joudutaan usein avaamaan kaksi kolmekin kertaa, ja monesti se valmistuttuaankin joudutaan vielä avaamaan kerran, kun niitä kaikkia juuria ei aina välttämättä löydetä kerralla.
  Eevi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näin oonki kuullu, että juurihoito olis se pahempi just noide hoitokertojen takia. Ehkäpä kallistun sen poiston puoleen, jos valittavana on nää kaks vaihtoehtoa.

   Poista
 2. Toivottavasti saat sun hampaat kuntoon:) mäki sain kaikki hampaat kuntoo, kaks viisauden hammasta ja neljä reikää :D mäki pelkään kyl niit hammaslääkäreitä, ku sattuu se puudutuspiikki ja ku pitää pitää suuta auki nii kauan :/ se sattuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulla ne nyt perjantaina tosiaan hoitaa vaan ton yhden hampaan, ja hyvä että hoitavat, tänään huomasin taas pelottavan vaivan, näyttää murenevan koko paska kasaan..

   toivottavasti saisin muutkin hampaat hoidettua ennenkun menee tuollaseen tilaan o.o

   Poista